AI en de impact op het klimaat

duda-wsm • 16 september 2024

AI heeft zowel positieve als negatieve effecten op het klimaat. Enerzijds kan AI helpen in de strijd tegen klimaatverandering, maar anderzijds draagt het gebruik van AI ook bij aan de uitstoot van broeikasgassen.

Positieve impact van AI op het klimaat

  • AI kan ingezet worden om ons begrip van klimaatverandering te verbeteren, bijvoorbeeld door veranderingen in de gemiddelde wereldtemperatuur te voorspellen.
  • AI kan helpen om de samenleving duurzamer te maken, onder meer door efficiëntere routes voor zeetransport te berekenen en het energieverbruik in gebouwen te voorspellen.
  • Volgens onderzoek van het IPCC kan AI de uitstoot van broeikasgassen met 1,5% tot 4% terugdringen voor 2030.
  • Er zijn plannen voor slimme steden, efficiëntere windmolenparken en groene landbouw met behulp van AI, al zijn deze nog niet op grote schaal geïmplementeerd.


Negatieve impact van AI op het klimaat

  • Een enkele opdracht of vraag aan ChatGPT verbruikt aanzienlijk hoeveelheid energie. Volgens de beschikbare informatie is het energieverbruik van ChatGPT tot 25 keer hoger dan dat van een Google-zoekopdracht. Hoewel de exacte hoeveelheid energie per vraag niet specifiek wordt vermeld, geeft dit een indicatie van het hoge energieverbruik van AI-modellen zoals ChatGPT. Daarnaast wordt geschat dat één vraag aan ChatGPT gelijkstaat aan het verbruiken van een liter schoon water, wat de impact op natuurlijke hulpbronnen benadrukt.
  • Een enkele opdracht aan ChatGPT verbruikt ongeveer 3 wattuur (Wh) aan energie. Dit komt overeen met het energieverbruik van een 60W-gloeilamp die 3 minuten aanstaat. 
  • Het trainen van AI-modellen vereist enorme hoeveelheden elektriciteit. Zo kostte het trainen van GPT-3 naar schatting 190.000 kWh, evenveel als het verbruik van bijna 25.000 Nederlandse huishoudens op één dag.
  • Het trainen van één AI-model kan leiden tot 225.000 tot 300.000 kg CO2-uitstoot, vergelijkbaar met de jaarlijkse uitstoot van 50 tot 85 auto's.
  • Er is een gebrek aan transparantie onder AI-ontwikkelaars en onderzoekers over de klimaatimpact.

Om de voordelen van AI voor het klimaat te benutten en de nadelen te beperken, is het belangrijk om te streven naar 'Green AI' - het ontwikkelen van duurzame en milieuvriendelijke AI-algoritmes. Daarnaast is meer transparantie nodig over de klimaatimpact van AI-systemen. 


Deze bijdrage is geschreven door Peer Goudsmit met behulp van AI.

#Recruitmentiseenvak

door Peer Goudsmit 13 januari 2025
Vanaf 2 februari 2025 is het verplicht voor organisaties om AI-geletterd te zijn
Comité ZZP
door Peer Goudsmit 23 december 2024
Dat de handhaving van wet DBA een dramatisch effect op de economie gaat hebben is voor velen duidelijk.
door Peer Goudsmit 23 november 2024
AI en werk: wat betekent dat voor jou?
Recruitment is een Vak!
door Peer Goudsmit 18 november 2024
Denk je dat recruitment gewoon wat CV's bekijken is?  Dan heb je het mis! Een recruiter doet veel meer dan alleen mensen zoeken voor een baan.
door Peer Goudsmit 7 november 2024
Het effectief positioneren van senioriteit als toegevoegde waarde vormt de basis voor een succesvol vervolg van de carrière.
door Peer Goudsmit - VERAI 31 oktober 2024
Het heeft grote gevolgen, dat de verplichting voor organisaties (zie EU AI Act), om per 1 februari 2025 AI-geletterd te zijn.
Wees niet bang voor AI - VERAI
door duda-wsm 22 oktober 2024
Wees niet bang voor AI - VERAI
Reflectie artikel Zipconomy
door Peer Goudsmit 17 oktober 2024
17 Oktober 2024 las ik een mooi artikel op ZiPconomy met de titel: "Nationale AI-agenda arbeidsmarkt moet werving en selectie in goede banen leiden."
Heb je een vacature, dan ga je naar RecruitAgent.ai
door duda-wsm 17 oktober 2024
Heb je een vacature, dan ga je naar RecruitAgent.ai
Meer blogs