Legenda:

Persoonlijke kijk van Peer Goudsmit op
concept verkiezingsprogramma VOLT - 4.5 Arbeidsmarkt (2023 09)


De grote arbeidstekorten in cruciale maatschappelijke sectoren vormen de achilleshiel van ons land en ons continent. Denk aan de tekorten in het onderwijs, in de ict, in de zorg, en in de techniek. Het aanpakken van maatschappelijke uitdagingen loopt daardoor vertraging op, terwijl de bestaanszekerheid van mensen verder afneemt. Wat we nodig hebben is een radicale herwaardering van die beroepen en professionals die onze maatschappij zo veel te bieden hebben. Die herwaardering begint bij een eerlijke behandeling: meer vaste arbeidscontracten, hogere salarissen en meer zeggenschap. We zetten in op het benutten van de kansen die digitale en technologische ontwikkelingen bieden in het aanpakken van de grote arbeidstekorten. De overheid pakt daarnaast een meer sturende rol in het onderwijs, onder andere door meer mensen op te leiden voor cruciale sectoren. Teveel jongeren worden momenteel opgeleid voor kansarme beroepen. 



4.5.1 Werken over de grens

Volt wil de belemmeringen wegnemen voor Europeanen die over de grens, ergens anders in Europa de Europese Unie willen werken. Er zijn op dit moment te veel belemmeringen voor de mobiliteit van de Europese beroepsbevolking. Veel beroepskwalificaties (of diploma’s) van de ene lidstaat worden niet erkend door andere lidstaten. Hierdoor moeten mensen vaak (onnodige) extra cursussen of kwalificaties in een andere lidstaat behalen om daar aan de slag te kunnen. Om de potentie van de Europese arbeidsmarkt te benutten, zetten we in op het erkennen van diploma’s tussen landen. Met name op het gebied van het mbo (praktijkonderwijs) liggen hier veel onbenutte kansen. 

Open grenzen en een gezamenlijke markt zijn vooral voelbaar in de grensregio’s in Europa de Europese Unie.  Maar omdat beleid nationaal gemaakt wordt en het vaak in iedere lidstaat net een beetje anders gaat, komen inwoners in grensregio’s vaak in de knel. Volt wil daarom dat beleid wordt gemaakt specifiek gericht op de grensregio’s van Nederland en de Europese Unie Europa


4.5.2 Arbeidsmigratie 

Het recht om te wonen en werken in een andere lidstaat behoort tot de mooiste rechten die we in de Europese Unie hebben. Dat recht moeten we koesteren en waar mogelijk beter inzetten. Niet alleen omdat het ons vrijheid biedt, maar ook omdat we arbeidsmigratie heel hard nodig hebben. De tekorten in cruciale sectoren van de maatschappij zijn namelijk enorm. Om op alle daken zonnepanelen te kunnen leggen, genoeg docenten voor de klas te hebben en voldoende handen aan het bed in verpleeghuizen te hebben, is arbeidsmigratie nodig. Maar dat kan alleen als we daarvoor de juiste omstandigheden en menswaardige voorwaarden voor creëren. Te lang hebben we het aantrekken van arbeidsmigranten overgelaten aan private partijen en uitzendbureaus die op zoek gaan naar goedkope arbeidskrachten. Met als gevolg dat te veel arbeidsmigranten moeten wonen en werken in mensonterende omstandigheden. Dat moet en kan anders. 


Volt wil bindende EUuropese migratieregelgeving die zorgt voor een goede spreiding en legale migratieroutes die ook de economische behoeftes binnen de EUuropa meewegen. We hebben in Nederland bijvoorbeeld een tekort aan mensen in meerdere sectoren, zoals de technische beroepen, de zorg, het onderwijs, transport en logistiek, en de ICT. 


Aantal punten van 4.5.1 & 4.5.2 samengevat: Reken werkgerelateerde fiscale zaken af waar gewerkt wordt en alle andere zaken waar de persoon woont. Net als bij ondernemen, waar de vestigingsplaats van de onderneming bepalend is voor waar met de fiscus wordt afgerekend.


4.5.3 Toegang tot de arbeidsmarkt

Er wordt nog te vaak gesproken over mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Dat zien wij bij Volt toch echt anders: de arbeidsmarkt heeft een afstand tot de mensen. Door in te zetten op werkbegeleiding naar kansrijke beroepen kunnen we mensen volwaardig laten meedoen in de maatschappij. Zo verkleinen we die afstand en bieden we iedereen de kans op volwaardig, kansrijk werk. Het huidige stelsel staat dit in de weg, doordat er niet genoeg gekeken wordt naar de talenten en potentie van het individu. 



Leestips: Zipconomy en/of De Werkvereniging


4.5.4 Een toekomstbestendig pensioenstelsel

Binnen de Europese Unie wordt het Nederlandse pensioenstelsel als goed voorbeeld gezien, omdat onze gepensioneerden relatief hoge inkomens hebben. Dat komt met name doordat het in Nederland verplicht is om pensioen op te bouwen via de werkgever. Toch zijn er ook nog veel werkenden die geen of beperkt pensioen opbouwen naast de AOW. Zij lopen een groot risico om straks in armoede te vervallen of hun oude dag steeds verder uit te moeten stellen. Deze uitdaging pakken we aan door een basispensioen met een minimale premieafdracht te introduceren. Daarnaast staat ons pensioenstelsel door toenemende vergrijzing steeds meer onder druk. Een goed pensioen met goede voorwaarden wordt daardoor voor iedereen minder vanzelfsprekend. Daarom is het belangrijk dat we het pensioenstelsel weer toekomstbestendig maken en voor iedereen een goed pensioen in het vooruitzicht stellen. 



Volt is voorstander van 'pensioen portabiliteit'. Het is jouw eigen pensioen en je kan het makkelijk meenemen als je ander werk gaat doen. De afdracht gaat altijd volgens een standaard methodiek die voor allen gelijk is ( deze is dan ook sector onafhankelijk).


NB Ik ben geen pensioenspecialist en laat die discussie graag aan anderen. Er zijn binnen Volt vele specialisten die hier ook een mening over hebben en laten we elkaar vooral de ruimte geven en nemen, om op dit vlak echt te gaan vernieuwen.